http://protobulgarians.com

Страница за прабългарите. Език, произход, история и религия в статии, книги и музика.


 

 

        Нова (не)радост за бугарите - македонците решиха да честват като свой националния празник - Денят на Св. Св. Кирил и Методий, 24 май. В Бугария този ден започва да се чества в Пловдив от 1822 г. та до днес. След като от 1945 до 2007 година в Скопие го отхвърлиха като "бугарски" празник на "бугарски" светци, изведнаж те си го харесаха отново, а оплюваните "бугарски "светци" Кирил и Методий се обявиха за "македонски" светци. По този повод, една делегация от около 40 македонски държавни и църковни дейци, без да броим хора на певците, посетиха папа Бедедикт XVIII за да засвидетелстват почитта си към "големият македонец", Св. Кирил Философ, чийто гроб е в Рим. По-долу представяме в пълен оригинал една статия от Македония по този повод. Забележете в поместената рисунка, че единият от братята, вероятно Св. Кирил Философ, държи свитък с кирилски букви, за които целият свят знае, че са създадени в Борисова България. В статията няма и дума за това, че просвещаването на сръбските и източните славяни (по това време славяните от днешна Румъния, Молдавия, Македония и Албания са част от България) става на език, формиран в продължение на 150 години в България. В статията този език се нарича ... македонски ! Както казва Данко Хърсъзина, машалла кьопоолар!

 

 

Празник:

Апостолското дело на светите браќа Кирил и Методиј

 

НЕВЕНА ПОПОВСКА - 24 мај 2007

 

 

           Во Република Македонија, годинава, прв пат како државен празник се одбележува 24 Мај, Денот на словенската писменост и на светите браќа Кирил и Методиј. Македонската државна делегација што престојува во Рим и Светата Столица по повод манифестацијата „Македонија во чест на Св. Кирил“ ја посети базиликата Свети Павле, каде што Георгиевски положи цвеќе. Во рамките на посетата на Ватикан и Рим, денеска претседателот на Собранието ќе биде примен од поглаварот на Римокатоличката црква, папата Бенедикт Шеснаесетти, со кого ќе има тет-а-тет средба. Предвидено е Георгиевски да разговара и со државниот секретар при Светиот стол, Тарчисо Бертоне.

Рис.1. Светите браќа Кирил и Методиј успеаја како Mакедонци да станат апостоли на Словените.


 
           Италија во целост ја поддржува Македонија во евроинтеграциите и во нејзините аспирации за влез во НАТО. Ова беше истакнато на вчерашната средба во Рим меѓу претседателите на парламентите на Македонија и на Италија, Љубиша Георгиевски и Фаусто Бертиноти, на која уште еднаш се потенцирани традиционално добрите односи меѓу двете земји. За економската соработка е потенцирано дека треба да се развива преку конкретни проекти, а Георгиевски побара Италија да се заложи во реализацијата на Коридорот 8.

 
          Во црквата Света Марија во Транспонтина, концерт одржа камерниот мешан хор „Свети Климент Охридски“ од Скопје. Претседателот на Собранието Георгиевски синоќа во Рим ја отвори изложбата „Македонски бронзи“ на Музејот на Македонија и се обрати на промоцијата на италијанското издание на книгата „Византиска Македонија“, како дел од традиционалната манифестација „Македонија во чест на Свети Кирил“.


          Светите Браќа Кирил и Методиј успеале како Mакедонци да станат апостоли на Славјаните. Тие сакале да му служат на доброто на сите славјански народи и на единството на Универзалната Црква. За овие и вакви свои заслуги, во своето апостолско послание ЕГРЕГИАЕ ВИРТУТИС, папата Јован Павле II на 31 декември 1980 година ги прогласи за сопокровители на Европа, чиј покровител е Свети Бенедикт, прогласен од папата Павле IV на 26 октомври 1964 година.
        Мисионерската дејност на Светите Браќа меѓу Mакедонците, посебно возобновувањето и применувањето на македонската азбука е забележано во житието на Свети Наум. Ова му претходело на преведувањето на светите книги на јазикот на Македонците од Солунско и на мисионерското дело меѓу западните Славјани во Моравија. Ростислав, кнезот на Велика Моравија, испратил молба до византискиот император Михаил III овој да испрати ,,епископ и учител, кој ќе им објаснува на нивни јазик вистинската христијанска вера“. Изборот паднал на светите браќа. Тие биле речиси подготвени и за оваа мисија, зашто голем број од светите книги веќе ги превеле на македонски јазик, кој јазик бил разбирлив и за сите славјани. Тие веќе мисионерствувале во Брегалничката област и во некои други области низ Македонија, на четвртиот по ред библиски, македонски јазик. Тие избрале достојни ученици и помошници и тргнале во Моравија. Таму биле пречекани со голема радост и со големи почести. Набргу потоа отвориле училиште, во кое ги подготвувале идните свештенослужители и учители за западните славјански народи. Тука наишле на голем отпор од германски свештеници: обвинувани за ерес. Биле принудени да појдат во Рим и да го докажат своето правоверие. Во Рим биле примени со големи почести од папата Адријан II. Тој ги одобрил македонско-славјанските богослужбени книги и наредил да бидат поставени во олтарот на црквата Санта Марија Маџоре и богослужби да се вршат на македонски јазик во три римски цркви. Кирил во Рим тешко се разболел и се упокоил на 14 февруари 869 година. Методиј епохалното мисионерско дело меѓу западните Славјани го продолжува сам со помош на своите ученици, кои во Рим биле ракоположени во свештенички чин. Непријателството од германските свештеници не престанувало. Истоштен од напори и измачувања, Свети Методиј се упокоил во Нитра 885 година. Неговите ученици биле подложени на измачувања и прогони. Некои од нив распродадени како робови.

 

Оставете коментар за објавената вест:

 

Од: Marko

Датум: 24.05.2007 22:03:17

 

Vo Makedonija 24 maj e bil oficialen praznik od tursko vreme dо 1944 g. Togash komunistite go odmenile kako bugarski. Vo Bugaria on se praznuva od tursko vreme seka godina.